VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Als zzp-er sparen voor je pensioen? Let op de kosten

Geplaatst op: 08-02-2020, 11:31:47

Ondernemers die later een goed pensioen willen, moeten hiervoor zelf beleggen. Helaas zijn de kosten een stuk hoger dan voor werknemers die via hun baas een pensioen opbouwen, zo blijkt uit onderzoek. Hoe voorkom je onnodige kosten?

Veel Nederlanders beleggen voor extra pensioen, vanwege de stijgende levensverwachting, oplopende zorgkosten, onzekerheden over de AOW en dreigende kortingen bij pensioenfondsen.

De focus ligt dan vaak op het rendement en dat is logisch. Maar even belangrijk voor het eindkapitaal zijn de kosten. Kleine jaarlijkse kostenverschillen kunnen onbeduidend ogen, maar gemeten over een periode van twintig of dertig jaar, kunnen deze oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Beleggingsspecialist AF Advisors en DEAL Consultancy hebben in kaart gebracht hoe groot de kostenverschillen zijn tussen verschillende pensioenregelingen. Voor dit onderzoek zijn 70 grote aanbieders van beleggingsdiensten langs de meetlat gelegd, die samen 1.900 miljard euro beheren voor meer dan 10 miljoen klanten.

Werknemers zijn het voordeligst uit

Uit dit Nationaal Kosten Onderzoek Beleggen blijkt dat werknemers die pensioen opbouwen via hun werkgever het voordeligst uit zijn. Voor een collectieve regeling bij een pensioenfonds wordt gemiddeld 0,48% per jaar aan kosten ingehouden. Bij collectieve regelingen met een individuele pensioenpot, bijvoorbeeld via een zogeheten PremiePensioenInstelling (PPI), is dat iets minder: 0,46%.

Dat staat in schril contrast met de kosten die je moet maken als je zelf vermogen opbouwt voor je pensioen. Deze zijn een stuk hoger.

De onderzoekers onderscheiden drie varianten van pensioen dat je zelf kunt opbouwen

  • een fiscaal gefaciliteerd aanvullend pensioen
  • zelf beleggen en
  • vermogensbeheer

Lijfrentes en bankspaarproducten

Onder fiscaal gefaciliteerde aanvullende pensioenen vallen onder andere netto pensioenregelingen voor werknemers die meer dan 100.000 euro per jaar verdienen, pensioenproducten voor ZZP-ers en lijfrente- of bankspaarproducten waarbij wordt belegd.

Hoeveel kosten er worden ingehouden hangt sterk af van de hoogte van de inleg. Hoe meer je inlegt, hoe voordeliger je relatief uit bent. Bij een inleg van 10.000 euro wordt gemiddeld 1,21% per jaar aan kosten ingehouden. Bij een inleg van 100.000 euro is dat 0,67%.

Opvallend is dat ook de kostenverschillen steeds lager worden naarmate het belegd vermogen toeneemt.

Zelf beleggen en vermogensbeheer

Je bent gemiddeld het duurst uit als je zelf zonder belastingvoordeel belegt in bijvoorbeeld beleggingsfondsen of ETF’s. Dit kun je helemaal zelf aanpakken, bij een bank of een online broker. Maar je kunt het ook uitbesteden aan een vermogensbeheerder.

Beleg je zelf, dan wordt bij een inleg van 10.000 euro gemiddeld 1,02% aan kosten ingehouden en bij een inleg van een ton 0,95%. Besteed je het uit, dan moet je daar gemiddeld zo’n 30 basispunten bij optellen. Om geen appels met peren te vergelijken is bij de berekeningen uitgegaan voor een neutraal beleggingsprofiel.

Kostenverschil loopt op tot ruim 2% per jaar

De onderzoekers ontdekten de grootste verschillen bij producten waarbij klanten zelf beleggen met lagere bedragen. Volgens hen kan dat komen omdat er naast een vermogensafhankelijke fee ook diverse andere kosten zijn, zoals eenmalige instapkosten en een vast bedrag aan servicekosten.

Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste aanbieder bedraagt meer dan 220 basispunten per jaar. Als je 10.000 euro inlegt en per jaar gemiddeld 4% rendement behaalt, scheelt dat na 20 jaar 7.200 euro in de eindopbrengst, zo becijferen de onderzoekers. Tien jaar later is dat opgelopen tot 14.000 euro en nog eens tien jaar later tot 24.000 euro.

“De bandbreedte is een ongewogen gemiddelde. Sommige partijen rekenen enorm hoge fees en zijn wel vier keer zo duur als andere”, licht Jasper Haak, partner bij AF Advisor, toe.

Volgens hem proberen sommige partijen mensen met relatief kleine vermogens te weren door met opzet hoge vaste kosten in rekening te brengen. Hij heeft daar zijn bedenkingen bij. “Het zou beter zijn als ze de minimum vermogensgrens zouden verhogen.”

Schaalgrootte

Dat werknemers die via een collectieve regeling beleggen voordeliger uit zijn dan particulieren die het zelf doen, verbaast Haak niet. “Sommige pensioenfondsen en verzekeraars zijn heel groot, waardoor ze diensten goedkoop kunnen inkopen. Particuliere beleggers hebben een veel minder sterke onderhandelingspositie.”

Het heeft volgens Haak dan ook geen zin om met je bank te onderhandelen over tarieven, want die liggen vast.

Bron: bijdrage van Jasperien van Weerdt van 7 februari 2020 op www.iexgeld.nl

Vorige pagina